בדיקת דם להריון
לאורך ההיריון, כידוע, מבוצעת סדרה של בדיקות המאפשרות לצוות הרפואי ולרופא המלווה את האישה לוודא כי ההיריון מתקדם כשורה. אבל, עוד קודם לכן נערכת הבדיקה הראשונה, או אולי אחת הראשונות: בדיקת דם להיריון, או בדיקת דם לגילוי היריון. אם כן, בדיקת דם בהריון אמורה להעיד על מצבה הבריאותי של האם ועל מצבו הבריאותי של העובר, אך בדיקת דם להריון היא זו שמוכיחה, כצעד ראשון, את קיומו של ההיריון. משם, מצפה לך דרך ארוכה ומלאה ברגעים מרגשים.
בדיקות דם, כידוע, מספקות לצוות מידע רפואי רחב. הן יכולות להעיד על נתונים רבים הקשורים במצבו הבריאותי של האדם, הודות למרכיבים הנמצאים בדם. לכן הן שכיחות כל כך – ומיד תביני כיצד הן מסייעות לוודא כי אכן מתפתח היריון ברחמך.
יש לציין כי נתוני בדיקת דם להריון אינה דומה לבדיקת דם שנעשית בשגרה: עצם התפתחותו של עובר בבטן האישה משפיע על ערכים רבים, וגם את זה יש לקחת בחשבון. נזכיר כאן נתון אחד, שימחיש את ההבדלים הרבים בין התקופות: מספר תאי הדם הלבנים יכול להגיע בהיריון לרמה של 25,000, בעוד שבשגרה המספר מגיע עד כ־11,000.
פענוח בדיקות דם בהריון: איך תדעי אם את בהריון או לא?
כאן אנחנו מגיעים לפרט החשוב ביותר: כיצד מתגלה ההיריון באמצעות הבדיקה. אם כן, וכפי שציינו, הבדיקה מתבססת על בדיקת רמת ה HCG (Human Chorionic Gonadotropin) בגוף. אותו הורמון נמצא גם בגופה של האישה וגם בגופו של הגבר בימי שגרה, אך בזמן ההיריון הוא מיוצר בשלייה בכמויות גדולות מאוד, עד שלב מסוים, ולכן נוכחותו המוגברת בדם תעיד כמעט תמיד על היריון – למעט במקרים שבהם מחלה מסוימת גורמת להיווצרותו בכמויות גבוהות כל כך.
ככלל, אם רמת ההורמון בדמך עולה על mIU/ml25, רוב הסיכויים שאת בהיריון! הבדיקה תוגדר כחיובית, כלומר תעיד על קיומו של היריון. ישנם מקרים שבהם גם mIU/ml5 יעיד על כך – אך מאחר שבהיריון רמת ההורמון הולכת ועולה בהתמדה בשבועות הראשונים, ימתינו הרופאים רמה גבוהה יותר כדי לקבוע זאת בוודאות.
כאן גם מגיעה שאלת התזמון: ראשית, מומלץ לבצע את הבדיקה לאחר המועד שבו הייתה אמורה להופיע הווסת (אם אכן לא הופיעה). ניתן לעשות זאת גם לפני כן, אך אז ייתכן שהערכים יהיו עדיין נמוכים. שנית, מומלץ לבצע את הבדיקה עד השבוע העשירי, אז בדרך כלל רמת ההורמון מתחילה לרדת, ומתייצבת על ערך מסוים עד לסוף ההיריון. התוצאות, כמו בכל בדיקת דם רגילה, יגיעו לאחר ימים ספורים ולעיתים כבר אחרי 24–48 שעות.
בדיקת ה־NIPT היא בדיקה מדויקת מאוד – מאז החל השימוש בה נעשו מחקרים לבדיקת יעילותה, ואלו העלו תוצאות יפות מאוד. הבדיקה מאפשרת איתור של תסמונות גנטיות רבות בדיוק גבוה, ובראשן תסמונת דאון – בדיוק של יותר מ-99%. הבדיקה מצטיינת גם באיתור תסמונת פטאו ותסמונת אדוארדס, ויכולה לאתר גם תסמונות הקשורות בכרומוזומי המין, וחוסרים כרומוזומליים זעירים. היא אף מסוגלת לספר תשובה באשר למין העובר, ושוב – הכול בעזרת בדיקת דם בהיריון, שנעשית בצורה פשוטה ובטוחה כמו כל בדיקת דם שגרתית.
הבדיקה הראשונה
והיחידה שמנתחת כל כרומוזום בגנום העובר
הבדיקה המקיפה והמדויקת
ביותר שקיימת היום בשוק
מזהה 95%
מהתסמונות הנבדקות בקריוטיפ