הצורך בבדיקות גנטיות בהריון מרובה עוברים
בעידן המודרני הפכו הבדיקות הגנטיות לחלק מהותי מכל הריון, בייחוד במדינות שבהן פועלת מערכת בריאות מערבית. שלל סוגי בדיקות גנטיות מוצעות להורים ולאישה ההרה, במטרה לעקוב מקרוב אחר ההריון ולוודא כי הוא מתפתח כראוי.
כשמדובר בהריונות מרובי עוברים, לבדיקות הללו ישנה חשיבות עצומה, ורבות מהן אינן מוגדרות כבדיקות רשות – אלא נחשבות כבדיקות הכרחיות. כך לדוגמה, בדיקות אולטרסאונד פשוטות בהריונות מרובי עוברים עשויות לסייע בגילוי תסמונת ה-TTTS (אשר גורמת למעבר דם בין תאומים זהים בזמן התפתחותם ברחם) וכן לגילוי עיכוב בצמיחה העוברית (fetal growth restriction).
בדיקות המעקב בהריונות מרובי עוברים נחשבות מהותיות, משום שהריונות כאלו ידועים כ’מועדים לפורענות’, הן מבחינת מומים ובעיות גנטיות שיתפתחו בעובר אחד או בכמה מהם, והן מבחינת הסכנה ללידת עובר מת. כדי להבין עד כמה ההבדל גדול, נספר כי ב-2009 הצביעה הסטטיסטיקה על 31 עוברים מתים לכל 1,000 הריונות עם שלושה עוברים ויותר, לעומת חמישה מקרים כאלו בהריונות עם עובר אחד.
בדיקות גנטיות בהריון מרובה עוברים
כל הנתונים אשר הוצגו כאן מסבירים את חשיבותן של הבדיקות הגנטיות לצורכי מעקב אחר הריון מרובה עוברים. אלו הבדיקות הנהוגות בהריונות מסוג זה:
בדיקת אולטרסאונד
בדיקה לא פולשנית אשר עשויה לגלות, כפי שציינו, תסמונות ובעיות שונות. באמצעות האולטרסאונד נעשית בדיקה נוספת, בדיקת שקיפות עורפית, שבעזרתה אפשר לאתר פגמים גנטיים כמו מומים בלב או תסמונת דאון
בדיקת מי שפיר
בדיקה נפוצה אשר מבוצעת גםבהריונות עם עובר אחד וגם בהריונות מרובי עוברים, במטרה לגלות מומים ובעיות גנטיות שונות. מדובר בבדיקה פולשנית יחסית, שבמהלכה מוחדרת לרחם מחט דקה וארוכה השואבת מעט ממי השפיר שברחם האם
בדיקת סיסי שליה
נעשית בדרך כלל בשלב מוקדם יותר מבדיקת מי השפיר, וגם היא נחשבת לבדיקה סטנדרטית למדי מבין בדיקות המעקב. גם כאן מדובר בבדיקה פולשנית, שבמהלכה נלקחת דגימה מסיסי השליה.
הבדיקה הראשונה
והיחידה שמנתחת כל כרומוזום בגנום העובר
הבדיקה המקיפה והמדויקת
ביותר שקיימת היום בשוק
מזהה 95%
מהתסמונות הנבדקות בקריוטיפ