שקיפות עורפית בתאומים
בדיקת שקיפות עורפית היא אחת מבדיקות הסקר הידיעות ביותר בהיריון – בדיקה אשר מאפשרת לגלות סימנים אפשריים להתפתחות תסמונת דאון ומומים גנטיים אחרים. גם בהיריון עם תאומים מתבצעת הבדיקה הזאת, והיום אף בצורה מקיפה ומורחבת יותר. איך זה מתבצע, ומה המשמעות של בדיקת שקיפות עורפית תאומים לא תקינה?
האם בדיקת שפיר יכולה להחליף שקיפות עורפית?
לא, ויש לכך כמה סיבות. ראשית, בדיקת מי שפיר לא בודקת בדיוק את אותם תסמינים ותסמונות שבודקת השקיפות העורפית. שתיהן בודקות, כידוע, את האפשרות להתפתחות תסמונת דאון בעובר, אך לבד מזו ישנן עוד שלל תסמונות, וכל בדיקה מתרכזת בכמה תופעות שונות.
שנית, בדיקת מי שפיר, בניגוד לבדיקת שקיפות עורפית, היא בדיקה שיש בה סיכון מסוים. הבדיקה נעשית באמצעות החדרת מחט שבאמצעותה נשאבים מי שפיר מתוך שק מי השפיר, כלומר זוהי בדיקה פולשנית – והיא מעלה את הסיכוי להפלה בחצי אחוז.
מה עוד אפשר לגלות בבדיקת שקיפות עורפית מורחבת
שקיפות עורפית ‘רגילה’ מקשה על הרופא להעריך באופן מדויק את הסיכוי להתפתחות תסמונת דאון, כאשר מדובר בהיריון מרובה עוברים. לכן עם השנים התהוותה בדיקה נוספת, מורחבת ומשודרגת יותר, המתאימה להריונות אלו – בדיקת שקיפות עורפית מורחבת, אשר בודקת נתונים נוספים (לבד מהמרווח בעורפו של העובר):
האם עצם האף של
העובר חסרה?
האם ישנו דלף
במסתמי הלב?
האם ישנם שינויי זרימה
תכופים במעבר הדם
דרך הכבד?
האם ישנו שינוי ברמת הח
לבונים bHCG ו־ PAPP-A
בדמה של האֵם?
כל אחד מהסימנים הללו, אם יהיה חיובי, מעלה את הסיכוי לקיומם של פגמים או מומים גנטיים בעובר. את התוצאות של בדיקת שקיפות עורפית מקבלת הנבדקת לרוב עוד באותו היום.
הבדיקה הראשונה
והיחידה שמנתחת כל כרומוזום בגנום העובר
הבדיקה המקיפה והמדויקת
ביותר שקיימת היום בשוק
מזהה 95%
מהתסמונות הנבדקות בקריוטיפ