בדיקת שקיפות עורפית – כל מה שחשוב לדעת

תמונת תינוק עם דובי

בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד, בטנית בדרך כלל, שבמהלכה נבדקים נתוני העובר כדי לשלול אפשרות לתסמונות גנטיות, ובראשן תסמונת דאון. הבדיקה מתרכזת בנתון אחד עיקרי, נוזל העורף של התינוק, אשר בעזרתו אפשר לקבוע אם ישנו סיכוי גדול, ביחס לשאר האוכלוסייה, לתסמונת גנטית מסוימת. כאשר שכבת הנוזל בכמות תקינה (בהסתמך על כמות הנוזל, על גודל העובר ועל גיל האישה הנבדקת), הנוזל מתנקז כראוי – דבר שמעיד על סיכוי נמוך לקיומן של תסמונות גנטיות שונות.

אותו נוזל מיוחד בעורף התינוק מתנקז שם עד לשבוע ה־15 להיריון. לאחר מכן הוא נספג ונעלם. לכן, את בדיקת השקיפות העורפית מבצעים לפני כן, בין השבועות ה־11 ל־13 בדרך כלל. נהוג לקבוע כי המועד האחרון האפשרי לבדיקה זו הוא השבוע ה־13 ועוד שישה ימים מתחילת ההיריון.

כאמור, בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד. לרוב, היא תתבצע בעזרת מתמר בטני, כלומר מכשיר מיוחד אשר סורק את פנים הבטן עלי די הנחתו על הדופן החיצונית שלה. לעיתים נדרש לבצע בדיקה כזו דרך הנרתיק, בדיקה וגינלית, שתיעשה בעזרת מתמר מיוחד המיועד לסוג בדיקה זה.
במהלך הבדיקה ‘מצלם’ הרופא את פנים הבטן ואת העובר, וכך הוא יכול למדוד את גודלו, למדוד את כמות הנוזל שבעורפו ועוד. הבדיקה אורכת כעשר דקות. לרוב לצד בדיקת דם שקיפות עורפית תוכל לספק תמונה רחבה יותר באשר למצב העובר.
כאמור, כאשר נוזל העורף לא מתנקז כראוי, עולה הסיכון לקיומה של תסמונת גנטית מסוימת, ולכן אם כמות הנוזל גבוהה מהצפוי – בהתחשב בגודל העובר, בגיל האישה ועוד – ישנו סיכוי לקיומה של תסמונת.

יש לבצע לפני בדיקת דם שקיפות עורפית, ואת בדיקת הדם – כמה שיותר בצמוד אל בדיקת השקיפות העורפית. שתי הבדיקות יחד יוכלו להעניק לצוות הרפואי תמונה ברורה ככל האפשר על מצבו של העובר בשלב זה.

כאשר מדובר באולטרסאונד בטני – התשובה היא לחלוטין לא. כאשר מדובר באולטרסאונד וגינלי, תיתכן אי־נוחות מסוימת, אך לרוב ללא כאבים
(בדומה לבדיקות גינקולוגיות שונות).

לא. אחד מיתרונותיו הגדולים של האולטרסאונד הוא בכך שהוא אינו פולט קרינה, לעומת מכשירי דימות אחרים, ולכן הוא אינו מסוכן, לאישה ולעובר.

רופא מיומן יוכל לקבוע, בוודאות מסוימת, את מין העובר בזמן בדיקת שקיפות עורפית. בשלב זה מין העובר לא נקבע על ידי צורת איבר המין, שכן זה עודנו לא מפותח מספיק. הבדיקה תיעשה על פי זווית איבר המין ביחס לעמוד השדרה: בבנות הוא מאוזן לעמוד השדרה, ובבנים מאונך אליו. יש לציין כי מדובר בבדיקה שמקרי הטעות בה רבים יחסית – עד 30% מהתשובות באשר למין היילוד במסגרת בדיקת שקיפות עורפית מתבררות כטעות.

כביכול, היריון מרובה עוברים אמור להקשות על ביצוע בדיקת שקיפות עורפית, בשל ה’עומס’ ברחם. עם זאת, דווקא בדיקה זו נחשבת לאחת האמינות ביותר במצבים כאלו: בניגוד לבדיקות סקר אחרות, שבהן נבדק דם האֵם (המכיל את המטען הגנטי של כל העוברים יחד), בדיקת שקיפות עורפית לתאומים, לשלישיות ויותר מזה, מאפשרת לבדוק ולבחון כל עובר בנפרד, וכך עשויה לספק תוצאות מדויקות יותר. נוסף על כך, ישנן כיום בדיקות גנטיות אשר מאפשרות בדיקה נרחבת יותר גם של הריונות מרובי עוברים.

אין צורך לצום לפני הבדיקה.

לא

יש לזכור שגם לאחר בדיקת דם שקיפות עורפית היא בסופו של דבר בדיקת סקר, ולא כזו שיכולה לספק מענה חותך: היא משמשת כאינדיקציה ראשונית באשר לקיומו של פגם גנטי. אם הבדיקה אינה תקינה, כלומר אם היא מצביעה על סיכוי גבוה לקיומו של מום כלשהו, יש לבצע בדיקות משלימות אשר יאפשרו לקבל תשובה מדויקת: בדיקת סיסי שליה, בדיקת מי שפיר או בדיקת דם המאפשרת לבדוק את המטען הגנטי של העובר, וכך להבין בצורה טובה יותר מהו מצבו של העובר.

ככלל, בדיקת שקיפות עורפית נכללת בסל הבריאות – כלומר ברשימת הבדיקות שלהן זכאית כל אישה בתקופת ההיריון, ועל כך אלו בדיקות שלא עולות כסף מלבד השתתפות עצמית סמלית. עם זאת, אפשר לקיים בדיקת שקיפות עורפית גם באופן פרטי, אז הן יעלו כ־1,000 שקל לבדיקה בודדת.

חשוב לבדוק זאת מראש, אך ישנן קופות חולים וחברות ביטוח אשר מאפשרות, כחלק מביטוח הבריאות שלהן, השתתפות מסוימת בהוצאות בדיקת השקיפות העורפית, כאשר האישה/בני הזוג הם שמממנים אותה.

הבדיקה הראשונה

והיחידה שמנתחת כל כרומוזום בגנום העובר

הבדיקה המקיפה והמדויקת

ביותר שקיימת היום בשוק

מזהה 95%

מהתסמונות הנבדקות בקריוטיפ

נשמח לעזור ולייעץ:

או השאירי פרטים ונחזור אלייך:






    פרטיותך חשובה לנו, הפרטים ישמרו לצורך תיאום בדיקה בלבד

    יצירת קשר

    נשמח לעזור ולייעץ:

    או השאירי פרטים ונחזור אלייך:





      דילוג לתוכן