בדיקת דם במקום מי שפיר
בדיקת דם במקום מי שפיר
לאורך תשעת חודשי ההיריון צפויה האישה לעבור סדרת בדיקות שלהן חשיבות עצומה: הן מאפשרות לרופא לבחון מקרוב את קצב התפתחותו של העובר, לוודא כי תהליך ההתפתחות נעשה על הצד הטוב ביותר ומעל לכול – לשלול את קיומם של מחלות או פגמים גנטיים, באמצעות בדיקות גנטיות בהיריון.
אחת הבדיקות המוכרות והנפוצות ביותר מסוג זה היא בדיקת מי שפיר, שנעשית לרוב בטרימסטר השני. אחד החסרונות של בדיקת מי השפיר הוא היותה פולשנית – מה שגורם אי נוחות לאישה ההריונית אך משמעותי מזה, מסכן את העובר ועשוי להעלות את הסיכוי להפלה: על פי משרד הבריאות, הסיכוי להפלה בעקבות בדיקת מי שפיר עומד על 0.5%.
פיתוח חדיש שיצא אך לאחרונה לשוק הינה בדיקת NIPT בשם GenomiT, אשר יכולה לזהות בעיות במטען הגנטי של העובר ברמת דיוק גבוהה בעזרת בדיקת דם בלבד.
מהי מהותה של הבדיקה והאם מעכשיו אפשר לבצע בדיקת דם במקום מי שפיר? כאן תקבלו את כל התשובות לכך.
פענוח בדיקות דם בהריון: איך תדעי אם את בהריון או לא?
כאן אנחנו מגיעים לפרט החשוב ביותר: כיצד מתגלה ההיריון באמצעות הבדיקה. אם כן, וכפי שציינו, הבדיקה מתבססת על בדיקת רמת ה HCG (Human Chorionic Gonadotropin) בגוף. אותו הורמון נמצא גם בגופה של האישה וגם בגופו של הגבר בימי שגרה, אך בזמן ההיריון הוא מיוצר בשלייה בכמויות גדולות מאוד, עד שלב מסוים, ולכן נוכחותו המוגברת בדם תעיד כמעט תמיד על היריון – למעט במקרים שבהם מחלה מסוימת גורמת להיווצרותו בכמויות גבוהות כל כך.
ככלל, אם רמת ההורמון בדמך עולה על mIU/ml25, רוב הסיכויים שאת בהיריון! הבדיקה תוגדר כחיובית, כלומר תעיד על קיומו של היריון. ישנם מקרים שבהם גם mIU/ml5 יעיד על כך – אך מאחר שבהיריון רמת ההורמון הולכת ועולה בהתמדה בשבועות הראשונים, ימתינו הרופאים רמה גבוהה יותר כדי לקבוע זאת בוודאות.
כאן גם מגיעה שאלת התזמון: ראשית, מומלץ לבצע את הבדיקה לאחר המועד שבו הייתה אמורה להופיע הווסת (אם אכן לא הופיעה). ניתן לעשות זאת גם לפני כן, אך אז ייתכן שהערכים יהיו עדיין נמוכים. שנית, מומלץ לבצע את הבדיקה עד השבוע העשירי, אז בדרך כלל רמת ההורמון מתחילה לרדת, ומתייצבת על ערך מסוים עד לסוף ההיריון. התוצאות, כמו בכל בדיקת דם רגילה, יגיעו לאחר ימים ספורים ולעיתים כבר אחרי 24–48 שעות.
מה ההבדל בין בדיקת הדם לבדיקת מי שפיר?
חשוב לזכור שבדיקות NIPT (ניפט) הינם בדיקות סקר לעומת בדיקת מי השפיר אשר מוגדרת כבדיקה דיאגנוסטית.
ההבדל העיקרי והמשמעותי ביותר בין שתי הבדיקות הוא כמובן מידת הפולשנות של הבדיקה: בעוד דיקור מי שפיר נחשב לבדיקה פולשנית למדי שבמהלכה מוחדרת מחט דקה וארוכה אל חלל הרחם (דרך הבטן או דרך הנרתיק) כדי לשאוב ממנו מי שפיר, בבדיקת הדם מוחדרת מחט דקה אל מתחת לפני העור, בהליך שאינו מוגדר פולשני.
הבדיקה הראשונה
והיחידה שמנתחת כל כרומוזום בגנום העובר
הבדיקה המקיפה והמדויקת
ביותר שקיימת היום בשוק
מזהה 95%
מהתסמונות הנבדקות בקריוטיפ